Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ανακαινίζω την κατοικία μου, να προσθέσω μόνωση στη οροφή ή όχι??

Ένα από τα ποιο συχνά ερωτήματα των ιδιοκτητών που ανακαινίζουν ή επισκευάζουν την κατοικία τους είναι το αν θα προσθέσουν μόνωση στην υπάρχον οροφή ή όχι. 

Ας δούμε όμως γιατί μια από τις ποιο βασικές εργασίες που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μια ανακαίνιση είναι και η θερμομόνωση της οροφής.

Η οροφή είτε είναι επίπεδη( π.χ. δώμα) είτε κεκλιμένη (π.χ. στέγη με ξύλινο σκελετό ή στέγη από οπλισμένο σκυρόδεμα) αποτελεί την μεγαλύτερη συνεχόμενη επιφάνεια της κατοικίας μας με τον εξωτερικό αέρα και κατ' επέκταση την μεγαλύτερη διαφυγή θερμότητας από το εσωτερικό προς τον εξωτερικό αέρα. Επίσης μια οροφή χωρίς μόνωση επιτρέπει την μεταφορά της θερμότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προς το εσωτερικό της κατοικίας.

Για να γίνουμε λίγο ποιο κατανοητοί ας φανταστούμε την κατοικία μας ως μια κατσαρόλα που βράζει ( παραγωγή θερμότητας στο εσωτερικό της κατοικίας από οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης), αρχικά χωρίς να έχουμε τοποθετήσει το καπάκι της κατσαρόλας. Τι συμβαίνει?? Λόγω έλλειψης της "μόνωσης" της κατσαρόλας ο θερμός αέρας που παράγεται από την διαδικασία βράσης διαφεύγει στην ατμόσφαιρά, οπότε έχουμε και μεγαλύτερο χρόνο βρασμού. Όταν όμως τοποθετήσουμε το καπάκι της κατσαρόλας (δλδ. την μόνωση αυτής), ο χρόνος βρασμού μειώνεται το με τον τρόπο αυτό μηδενίζουμε τυχόν απώλειες. 

Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με την μόνωση στη οροφή μας, όταν δεν έχουμε μόνωση στην οροφή όσο κι αν προσπαθούμε να θερμάνουμε την κατοικία μας, η θερμότητα που θα παράγουμε θα διαφεύγει στο περιβάλλον ( δεν υπάρχει καπάκι στην κατσαρόλα), ενώ μόλις μονώσουμε αυτή με τα κατάλληλα υλικά (βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα) μειώνουμε τις απώλειες τις θερμότητας και ζεσταίνουμε την κατοικία μας με λιγότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο.

Οπότε, μονώνουμε την οροφή της κατοικίας μας με τα κατάλληλα υλικά, σύμφωνα με τους ειδικούς και την απαραίτητη μελέτη που θα πρέπει να προηγηθεί, για την ποιότητα των υλικών και το είδος αυτών. Έτσι, θα πετύχουμε αρκετά μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και κατ' επέκταση εξοικονόμηση χρημάτων.

Σπύρου Κ. Δημήτρης
Πολ. Μηχανικός. Π.Θ.
Ενεργειακός Επιθεωρητής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου